(044) 223-27-26
(095)-283-88-88
(067)-506-16-04
(044) 223-27-26
(095)-283-88-88
(067)-506-16-04
РусскийEnglishУкраїнський
Главная страницаКарта сайтаКонтактная информация
Главная / Новости / Новости недвижимости Украины / НБУ розкрив структуру заставного майна, яке отримав від банків під рефінансування

НБУ розкрив структуру заставного майна, яке отримав від банків під рефінансування


 
02.03.2016

НБУ розкрив структуру заставного майна, яке отримав від банків під рефінансування


 

УКРАИНА, 2 мар. - SV Development. Чим банки забезпечували кредити рефінансування, розповів директор департаменту управління ризиками НБУ Ігор Будник.

Структура забезпечення кредитів рефінансування відображає структуру балансу банку. Деякі банки, коли отримували стабілізаційні кредити у НБУ, передали в заставу портфель кредитів фізичних та юридичних осіб. На сьогодні близько 70-75% активів на балансах банку займають саме такі кредити.

Із 39 млрд грн кредитів фізосіб, які перебувають у заставі, основну частку мають портфелі банків Надра і Дельта. У Дельта банку близько 550 тисяч кредитних договорів в заставі: карткові кредити, кеш-кредити, автокредити та іпотека. У банка Надра – близько 80 тисяч чоловік, і в основному іпотека.

Кредитні портфелі фізичних осіб інших банків представлені в заставі перед НБУ (наприклад, Форум банк, VAB банк), але у невеликому обсязі. Мова йде про десятки-сотні точкових кредитів.

З усіх застав, які є у НБУ, єдиним, який генерує постійний грошовий потік, є портфель карткових кредитів Дельта Банку.

Державні цінні папери, які знаходяться в заставі, переважно надані двома банками – VAB банк і Дельта Банк.

І лише у цьому випадку ризики Національного банку закриті: якщо банк визнається неплатоспроможним, НБУ забирає собі держпапери і продає їх. Закладені Нацбанку ОВДП фізично вивести неможливо, вони знаходяться у зберігача і заблоковані. Тому вважаються найбільш високоліквідним заставним майном.

Раніше процес надання стабілізаційних кредитів був практично повністю зосереджений у територіальних управліннях. При такій схемі відсутній контроль за рішеннями, на територіальних управліннях часто були відсутні сертифіковані оцінювачі. Як результат, у цілому ряді випадків Нацбанк брав заставу, яка була не ліквідною, або вартість якої була істотно завищена, або існували серйозні ризики.

Наприклад, одна із запорук землі була повністю підроблена. Всі документи були підписані неіснуючими людьми. Зараз порушено кримінальну справу за даним фактом. Але шанси отримати будь-які гроші не великі.

Або, наприклад, прийняті в заставу в 2013 році від банку Даніель занедбані військові склади (22 об'єкти), споруди 1940-х років, загальною площею 5 765 кв м. Знаходяться на Дарниці (м.Київ). Цей об'єкт абсолютно не придатний до експлуатації, але оцінений в 66 млн грн (станом на 2013 рік $ 8 млн). Майно вже виставлялося на торги за значно нижчою ціною, в 15 млн грн, але поки покупців не знайшлося.

Але гривнева вартість заставного майна при реалізації співставна з оціночної, якщо не була від початку завищена вартість застави. Це пов'язано з тим, що з одного боку, сильно впали ціни в доларовому еквіваленті, а з іншого - відбулася девальвація національної валюти.

З того, що ФГВФО продає найчастіше - це банківські відділення.

Консалтинговая компания "SV Development"

ДобавитьКомментарии (0)



Доска объявлений

Раздел Предложения Добавить
Продажа квартир Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа домов, дач Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа земли Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа офисов Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа торговых помещений Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда квартир Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда домов, дач Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда офисов Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда торговых помещений Киев (-) Украина (-) Ваш вариант

Наши проекты

 
Регион: Киевская область
 
Количество домов: 26
 
Площадь участка: 4,5 га
 
 
Район: Вышгородский
 
Количество домов: 40
 
Площадь участка: 7 га
 
 
Регион: Киев
 
Тип объекта: Бизнес центр, класс A
 
Площадь: 25 000 кв.м.
 
 
Регион: Киевская область
 
Количество домов: 195
 
Площадь участка: 23 га
 

Опрос

Что ожидать инвесторам, которые вложили деньги в «замороженные» дома?