До кінця року житло рекордно подешевшає на всій території України?


 
Вернуться к списку новостей
19.02.2016

До кінця року житло рекордно подешевшає на всій території України?


 

УКРАИНА, 19 фев. - SV Development. Прогнози про те, що вторинка пройшла "дно", не збулися. Ціни впадуть ще на 15-20%.

Житло в Україні продовжує дешевшати.Тільки за січень ціни на вторинному ринку в обласних центрах країни просіли на 2-4%, повідомив UBR.ua віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельников.

Зокрема, в Києві соціальне житло подешевшало на 2,2% (до $1226/кв.м).

Найбільш активно скидали ціни в Деснянському районі (на 4%, середня ціна - $ 1017 / кв.м), найменше - в Дарницькому і Голосіївському (на 1,2%, до $ 1085 і $ 1176 / кв.м відповідно).

У Львові ціни знизилися на 1,4% (до $ 1005/кв.м). В Одесі квадратний метр подешевшав на 2,8% (до $ 927), в Харкові - на 3,35% (до $ 692), в Дніпропетровську - на 3,9% (до $ 664), в Черкасах - на 3,2% ( до $ 542), в Рівному - на 3% (до $ 674), в Івано-Франківську - на 3,5% (до $ 528).

Продається мало

Експерти вважають, що цінами на житло допомогла впасти чергова хвиля валютної лихоманки. "Ринок відреагував на курсові коливання несподівано швидко. Причому, у всіх регіонах без винятку, навіть на Заході країни, де весь минулий рік трималися стабільні ціни", - зазначив Андрій Гусельников.

Примітно, що майже вдвічі зменшилася кількість виставлених на продаж об'єктів, що також підтверджує тенденцію стагнації ринку.

"Абсолютний мінімум пропозиції був зафіксований в березні минулого року. Тоді, на тлі стрибка курсу долара з 17 до 30 грн. Цей показник столиці впав зі 110-120 тис. До 50 тис. Зараз ситуація дуже близька до торішньої - пропонується до продажу 55 тис . квартир. у регіонах аналогічна картина: замість стандартного пропозиції в 10-15% від загального житлового фонду на вторинному ринку виставлено на продаж лише 4-5% ", - навів приклад Гусельников.

Є куди падати

Те, що продається, дешевшає. "Якщо ще в середині минулого року недорогими вважалися столичні квартири на вторинному ринку за $ 900-950/кв.м, то вже зараз на масивах можна знайти гостинки по $ 800-850 за квадрат", - зазначив Гусельников.

Експерт прогнозує, що при збереженні такої динаміки середні ціни на квартири до кінця нинішнього року можуть впасти ще на 20%. "Нерухомість значно переоцінена щодо доходів населення, тому, безумовно, ціни будуть знижуватися. У столиці, за нашими припущеннями, до кінця року середньостатистичний квадрат подешевшає до $ 1тис., У Львові - до $ 900, в Одесі - до $ 800", - сказав він .

З експертом згоден і аналітик SV Development Сергій Костецький. "Січень, навіть на тлі невеликої кількості угод через довгих канікул, продемонстрував падіння цін на 2-4%. На жаль, наші колишні прогнози про те, що ринок вже пройшов дно, не збулися. Ми бачимо стагнацію, і тепер очікуємо подальшого здешевлення нерухомості по всій країні. Навіть в разі стабілізації курсу долара можливе падіння цін до кінця року на 10-15% ", - вважає він.

Тенденцією минулого року стало практично повне зникнення спекулятивних угод на вторинному ринку, зазначила директор з маркетингу City Development Solutions Алла Куценко. Понад 95% угод - це житло для власного проживання, а частка альтернативних угод (коли продається стара квартира і одночасно купується нова, часом на первинному ринку) досягла 70%. Куценко теж прогнозує зниження до кінця року цін на вторинне житло на 15%, однак вважає, що станеться це тільки в об'єктах старого фонду, на неліквідні квартири в спальних районах. "Якісне вторинне житло в будинках сучасної споруди, до десяти років, з продуманими плануваннями, дешевшати не буде, попит на нього буде навіть підвищуватися", - вважає експерт.

Київ і Крим дешевшають швидше за всіх

Тенденція зниження цін на житло в Україні спостерігається вже давно. Ресурс OLX надав UBR.ua статистику, яка дозволяє відстежити як змінювалися розцінки на квартири в різних регіонах країни протягом останнього року. У розділі "Вторинний ринок" OLX доступно близько 140 тис. активних оголошень. Служба аналітики порталу аналізувала ціни пропозиції, включаючи анексований Крим і зону АТО.

З'ясувалося, що середня вартість однокімнатної квартири на вторинному ринку в липні 2015 р становила $ 23 077, або 484 614 грн. (За актуальним на той час курсом 21 грн ./$).

Найдорожчі пропозиції були зафіксовані в Севастополі і Сімферополі. Влітку за одиницю там просили в середньому $ 52 690 і $ 43 908 відповідно. На третьому місці за дорожнечею тримався Київ з ціною в $ 40 290. В Одесі та Львові середня вартість однокімнатного житла склала близько $ 30 тис. Найдешевші квартири пропонували в Луганську, де одиничка в середньому коштувала всього $ 10,46 тис.

За друге півріччя минулого року, за даними OLX, середня вартість однокімнатної квартири в доларах в цілому по країні знизилася на 7%, а гривнева на тлі девальвації зросла на 15%. Так в грудні 2015 р середньостатистична однокімнатна квартира коштувала 555 656 грн.

Найсильніше подешевшало житло в Києві та в Криму. У Севастополі ціни впали на 9% (до $ 42,7 тис.), В столиці на 10% (до $ 36,5 тис.), В Сімферополі на 10,5% (до $ 39,3 тис.)

Консалтинговая компания "SV Development"



Доска объявлений

Раздел Предложения Добавить
Продажа квартир Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа домов, дач Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа земли Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа офисов Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа торговых помещений Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда квартир Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда домов, дач Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда офисов Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда торговых помещений Киев (-) Украина (-) Ваш вариант