Мораторій на продаж землі вигідний агрохолдингам, а не громадянам – Мартин


 
Вернуться к списку новостей
29.01.2016

Мораторій на продаж землі вигідний агрохолдингам, а не громадянам – Мартин


 

УКРАИНА, 29 янв. - SV Development. Сенс мораторію на продаж земель сільгосппризначення полягає у забороні на реалізацію права громадян розпоряджатися своїм майном, заявив в ефірі радіостанції Голос Столиці експерт Андрій Мартин. За його словами, головними лобістами продовження мораторію є великі агрохолдинги.

Після зняття мораторію на купівлю та продаж земель сільськогосподарського призначення ціни на землю в Україні зможуть зрівнятися з вартістю земель у Польщі. Про це заявили в Державному агентстві з питань геодезії, картографії та кадастру України.

Держгеокадастр відповідно до зобов'язань, прописаних в законі про продовження мораторію на купівлю-продаж сільгоспземель до 2017 року, вже подав на розгляд до Кабміну законопроект «Про обіг земель». Документ передбачає поетапне скасування мораторію. На першому етапі будуть продаватися тільки землі, що знаходяться в державній власності, яких в Україні близько 10 млн га.

Плюси і мінуси скасування мораторію на продаж земель в ефірі радіостанції Голос Столиці прокоментував заступник голови ради асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин.

Середня вартість землі в Польщі в 2015 році перевищувала 8 тис. доларів за гектар. Таке можливо в Україні?

– Це досить спірне твердження. Вартість земель у Польщі, як і в усьому ЄС, значною мірою залежить від рівня державної підтримки сільського господарства. У Європі є так звана загальна сільськогосподарська політика, там виплачуються дуже великі дотації сільгоспвиробникам.

У поляків це 400-500 євро на гектар щороку. В Україні таких дотацій немає, тому в нашій країні агробізнес не отримує таких великих доходів, як у Польщі. Відповідно, у нас такої високої вартості землі не вийде. Земля коштує рівно стільки, скільки доходів вона приносить власнику. І таких доходів український агробізнес не дає. Об'єктивна ціна сьогодні – це 1,5-2 тис. доларів за гектар. До цифр, озвучених в Держгеокадастрі, Україна буде йти ще років 10-15.

Кому в першу чергу цікаві землі сільгосппризначення?

– Земля буде цікава портфельним іноземним інвесторам – китайцям, арабам, якщо залишаться лазівки для придбання землі іноземними компаніями. У них є гроші, вони готові інвестувати у придбання землі в нашій країні. Поки українське законодавство забороняє придбання землі іноземцям.

Голова Держгеокадастру називає дві категорії передбачуваних покупців землі – дрібні фермери і великі агрохолдинги. Це реальні перспективи?

– Щодо дрібних фермерів, то можливо. Вони будуть зацікавлені в тому, щоб викупити ту землю, яку вони зараз обробляють. При цьому у них досить обмежений фінансовий ресурс, особливо зараз, коли по податках сільське господарство притиснули. Тому вони будуть цей викуп здійснювати дуже поступово. Відносно агрохолдингів я б не погодився.

Агрохолдинги вкладають гроші тільки в те, що буде відразу приносити їм більший прибуток. Зараз у них є достатньо дешевий доступ до земельних ресурсів на умовах оренди. Їм набагато вигідніше платити щорічно 700-800 грн орендної плати, ніж дістати з кишені 25-30 тисяч. Від покупки землі у агрохолдингу не стане більше прибутку, навпаки, доведеться неймовірно великі суми вивести з обігу і економити на технологіях, на виробництві, на логістиці. Тому агрохолдинги і є головними лобістами мораторію на продаж сільськогосподарських земель.

Як же буде запускатися ринок продажу-купівлі земель?

– Процес запуску ринку буде відбуватися досить спокійно, тихо. Основні покупці – це ті, хто вже зараз цю землю обробляє, і вони будуть викуповувати землю повільно. Крім того, більшість власників земельних паїв зовсім не налаштовані на те, щоб моментально бігти і продавати свою землю. Максимум 10-15% власників готові продати, якщо їм буде запропонована хороша ціна. А хороша ціна відразу не з'явиться, так як у агробізнесу зараз немає великої кількості вільних коштів. І навіть якщо мораторій знімуть, радикальних швидких змін не відбудеться. Можливо, в ринковому обороті за рік візьмуть участь 3-4% паїв, інші будуть тихо чекати кращої ціни.

Багато політиків стверджують, що українські землі пустять з молотка за безцінь. Це може бути правдою?

– Звичайно, це в основному популізм та експлуатація міфів. Землі сільгосппризначення в нашій країні в основній масі вже приватизовані. Вони є власністю українських селян, селянам заборонили продавати землю. От і все. Але знову-таки, не всі селяни горять бажанням продавати. Але якщо вони захочуть, то це повинно бути їх особистою справою. Зрештою, це ринок. Весь сенс мораторію – це просто заборона громадянам України розпоряджатися своїм майном.

Раніше стало відомо про те, що Київська облдержадміністрація створила комісію з дотримання земельного законодавства. Голова комітету аграрного та земельного права Асоціації адвокатів України Віктор Кобилянський висловив думку, що повернути землі, передані нечесним шляхом, в найкоротші терміни неможливо.

Нагадаємо, що згідно із законодавством, всі українці мають право отримати від держави п'ять різних земельних ділянок. Однак керівник правозахисної групи «Варта» Юрій Кравець зазначив, що лише мала частина населення проінформована про своє право на безкоштовну землю.

Консалтинговая компания "SV Development"



Доска объявлений

Раздел Предложения Добавить
Продажа квартир Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа домов, дач Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа земли Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа офисов Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа торговых помещений Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда квартир Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда домов, дач Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда офисов Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда торговых помещений Киев (-) Украина (-) Ваш вариант