(044) 223-27-26
(095)-283-88-88
(067)-506-16-04
(044) 223-27-26
(095)-283-88-88
(067)-506-16-04
РусскийEnglishУкраїнський
Главная страницаКарта сайтаКонтактная информация
Главная / Новости / Новости недвижимости Украины / Єврооблігації ПриватБанку увійшли в штопор

Єврооблігації ПриватБанку увійшли в штопор


 
29.11.2016

Єврооблігації ПриватБанку увійшли в штопор


 

УКРАИНА, 29 ноя. - SV Development. Котирування Єврооблігацій ПриватБанку різко пішли вниз, а прибутковість бондів перевищила 55%. У паніки кредиторів кілька причин: посилення ризиків націоналізації банку, збереження його рейтингу на рівні CCC на тлі підвищення рейтингів інших банків, проблеми з ліквідністю, про які повідомило агентство Fitch. Змушує нервувати кредиторів і мовчання НБУ.

На минулому тижні відбувся обвал вартості єврооблігацій ПриватБанку. Якщо у вересні – на початку листопада євробонди з погашенням в січні і лютому 2018 року можна було купити за 80-85% від номіналу, то до 28 листопада їх ціна скотилася до 65%. До аналогічної відмітки вартість єврооблігацій вже опускалася в середині лютого, але тоді спред котирувань на купівлю-продаж був вузький (близько 2 процентних пунктів), тому прибутковість паперів не перевищувала 37,8%.

Зараз же прибутковість євробондів до погашення склала рекордні 55% – це максимальний показник в поточному році. Перед самим обвалом єврооблігації з погашенням в січні 2018 року інвестори готові були купити за 78,5 від номіналу з прибутковістю 32,5% (на 18.11). Вже 21 листопада котирування на купівлю опустилися до 70 (42,6%), у вівторок – до 68 (45,5%), в середу – до 59,97 (55,1%; котирування на продаж – 70,1 від номіналу), і на цьому рівні падіння припинилося.

Ціна страху

FinClub попросив інвестиційні компанії прокоментувати те, що відбувається з бондами ПриватБанку: на цю подію відреагували всі, крім компанії ICU, яка на запит не відповіла. Основною причиною обвалу котирувань єврооблігацій найбільшого українського банку аналітики називають чергове загострення побоювань переходу банку під контроль держави. «Націоналізація включає, зокрема, «солідарну відповідальність недепозитних незабезпечених кредиторів», якими є і власники єврооблігацій», – пояснює керівник аналітичного відділу ІК Concorde Capital Олександр Паращій.

Обвал котирувань ПриватБанку почався 21 листопада, а за кілька днів до цього, 16 листопада, заступник голови НБУ Катерина Рожкова на питання про можливість націоналізації заявила: «ПриватБанк – найбільший банк, системний, він, як і всі банки, має програму докапіталізації. І зараз у нас ще триває етап верифікації виконання другого етапу цієї програми. Це зрозуміло, тому що це дуже великі обсяги, і ми робимо цю верифікацію не дистанційно, як ми робили її по всіх банках, а ми робимо її фактично онсайд. Процес триває, МВФ в принципі розуміє, що його необхідно завершити, і тільки після цього необхідно визначатися, чи виконав банк і акціонери поставлені перед ними завдання, чи ні. У будь-якому випадку ми повідомимо всіх зацікавлених в цьому питанні». Заступник голови НБУ тоді підкреслила, що питання вирішиться найближчим часом.

«Судячи з усього, учасники ринку чи то сумніваються, чи то отримали якусь інсайдерську інформацію на предмет результатів верифікації докапіталізації банку, яка повинна завершитися найближчим часом», – вважає фахівець відділу продажів боргових цінних паперів ІК Dragon Capital Сергій Фурса.

Сама можливість переходу ПриватБанку під контроль держави не є новиною ні в Україні, ні за кордоном. Можливість націоналізації неназваного системного банку прописана в Меморандумі про співпрацю з МВФ в розділі, який стосується «стратегічного плану та плану на випадок надзвичайних ситуацій для роботи з системними банками». «У разі націоналізації банку, ми залучимо широко відому визнану міжнародну компанію для управління банком з метою перетворення його на привабливий комерційний проект в майбутньому», – йдеться в документі.

По-перше, в Україні всього три системні банки, в тому числі, всього один приватний – ПриватБанк. Два інших системних банки – державні – Ощадбанк і Укрексімбанк. Тому абсолютно очевидно, що мова йде про ПриватБанк. По-друге, цей Меморандум був опублікований англійською мовою (відомій власникам єврооблігацій) ще 3 жовтня, але 4-5 жовтня єврооблігації ПриватБанку навіть подорожчали.

При цьому в самому Меморандумі навіть прописувалося те, що уряд України згодний для рекапіталізації банків і підтримки ФГВФО витратити в цьому році 166 млрд грн. Джерела в НБУ тоді розповідали FinClub, що це не жорсткі зобов’язання націоналізувати ПриватБанк, а лише обіцянка влади перед МВФ взяти банк під контроль, якщо він не впорається. Через два тижні НБУ опублікував український переклад Меморандуму, в якому цифра 166 млрд грн просто була відсутня, як і згадка про те, що чекає власників єврооблігацій.

Олександр Паращій каже, що примус незабезпечених недепозитних кредиторів до «солідарної відповідальності» (bail in) в разі націоналізації банку було передбачено і в попередньому меморандумі, підписаному ще в липні 2015 року. «Але тоді ніхто на це уваги не звертав, бо сама можливість націоналізації ПриватБанку виглядала дуже віддаленою», – говорить він. Тоді її сприймали як жарт.

Не подобається зараз інвесторам і інформація про проблеми з ліквідністю ПриватБанку. «У підтвердженні рейтингу банку рейтинговим агентством Fitch наголошується якраз побоювання з приводу ліквідних позицій банку», – говорить старший аналітик ІК Empire State Capital Partners Тантелі Ратувухері. Реліз Fitch про підвищення рейтингу семи українських банків з рівня ССС до В- був опублікований в ніч з 21 на 22 листопада. У цьому списку ПриватБанку не було. Це стало для інвесторів чітким сигналом. Формальне повідомлення про те, що рейтинг ПриватБанку підтверджений на рівні ССС, з’явилося тільки в п’ятницю, 25 листопада.

«Гривнева ліквідність ПриватБанку сильно залежить від депозитних тенденцій і доступу до фінансування НБУ. Фінансова гнучкість банку буде обмежена запланованими погашеннями фінансування НБУ (9% загальних зобов’язань на кінець третього кварталу 2016 року) до серпня 2017 року. Разом з тим, базовий сценарій агентства передбачає, що НБУ надаватиме підтримку ліквідності ПриватБанку доти, доки регулятор буде вважати рівень платоспроможності банку адекватним», – йдеться в звіті Fitch.

В очікуванні дій

Подальший рух котирувань залежить від новин про долю банку. «Чи будуть якісь новини від НБУ чи уряду з приводу проблем в ПриватБанку, або заяви самого Привату. Якщо буде офіційне підтвердження чуток, то котирування підуть вниз. Якщо офіційної інформації не буде – ситуація буде залежати від настроїв інвесторів», – вважає аналітик ІК Adamant Capital Інна Звягінцева. Втім, Тантелі Ратувухері вважає, що вартість паперів падатиме: «Точно таким же шляхом йшли євробонди низки українських емітентів в 2015-2016 роках».

Поки ніхто ні в уряді, ні в НБУ не розвіяв побоювання з приводу націоналізації, навпаки, в офіційній комунікації такий сценарій ніколи не виключався, що свідчить про серйозність проблем всередині банку. Але навіть якщо такий сценарій буде реалізований, пересічні вкладники не постраждають, обіцяли раніше в НБУ. Навіть говорилося, що держава не буде вводити в банк тимчасову адміністрацію, а увійде в капітал в ході додемісії, яку оголосять нинішні менеджмент і акціонери банку. «Вкладникам банку побоюватися самої націоналізації не варто – держава повинна повністю взяти на себе зобов’язання перед вкладниками націоналізованого банку. Інша справа, що є ризик, що в уряду може не вийти ефективно взяти під контроль банк, але сподіваюся, що, якщо буде хоч найменший ризик провалу, то ніхто не піде на націоналізацію», – говорить Олександр Паращій.

У зоні ризику знаходяться інші кредитори банку. «Можуть постраждати інші банки, які давали Привату кредити, і власники євробондів», – перераховує Інна Звягінцева. Що запропонують власникам єврооблігацій, поки невідомо. «Очевидно, що вони будуть змушені брати участь в тій чи іншій мірі в оздоровленні банку, заплативши за це певну ціну», – вважає Сергій Фурса. Тантелі Ратувухері вважає, що в разі націоналізації ПриватБанку власників єврооблігацій чекають такі ж умови, які давали кредиторам Укрексімбанку, Ощадбанку і «Укрзалізниці»: пролонгація боргу з підвищенням процентної ставки. Інна Звягінцева не виключає hair-cut за єврооблігаціями ПриватБанку. Можлива і конвертація бондів в капітал.

Про ймовірність націоналізації експерти говорять дуже обережно, відзначаючи, що сторони повинні детально прорахувати наслідки. «Беручи до уваги, що націоналізація – дуже трудомісткий і ризикований процес, цілком можливо, що уряд на нього не наважиться. По-перше, це буде пов’язане з серйозним зростанням державного боргу, який і без того на історичних максимумах. По-друге, є ризик невдачі, беручи до уваги відсутність досвіду і достатньої компетенції в уряді. А невдача в такій справі може бути дуже небезпечною для влади, беручи до уваги виняткові ринкові позиції банку», – пояснює Олександр Паращій.

Консалтинговая компания "SV Development"

ДобавитьКомментарии (0)



Доска объявлений

Раздел Предложения Добавить
Продажа квартир Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа домов, дач Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа земли Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа офисов Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа торговых помещений Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда квартир Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда домов, дач Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда офисов Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда торговых помещений Киев (-) Украина (-) Ваш вариант

Наши проекты

 
Регион: Киев
 
Тип объекта: Офисный центр, класс C
 
Площадь: 5 000 кв.м.
 
 
Регион: Киев
 
Тип объекта: Офисный центр, класс B
 
Площадь: 22 000 кв.м.
 
 
Регион: Львовская область
 
Количество домов: 240
 
Площадь участка: 41 га.
 
 
Регион: Киевская область
 
Количество домов: 139
 
Площадь участка: 36 га
 

Опрос

Что будет с ценами аренду квартир в 2017 году (Города-миллионники)?