(044) 223-27-26
(095)-283-88-88
(067)-506-16-04
(044) 223-27-26
(095)-283-88-88
(067)-506-16-04
РусскийEnglishУкраїнський
Главная страницаКарта сайтаКонтактная информация
Главная / Новости / Новости недвижимости Украины / Право на землю: як безкоштовно оформити ділянку

Право на землю: як безкоштовно оформити ділянку


 
01.09.2015

Право на землю: як безкоштовно оформити ділянку


 

УКРАИНА, 1 сен. - SV Development. Кожен українець має право на безкоштовну земельну ділянку для будівництва чи ведення господарства. Таке право нам гарантує Конституція. Проте мало хто замислюється над цим своїм правом.

Ми з'ясували, які труднощі чекають на шляху отримання безкоштовної землі від держави, та як їх долати.

Звичайно, оформити землю можна і платно – скориставшись послугами спеціальних компаній. Ціна такої послуги становить від 5 тисяч гривень. Однак журналісти поставили за мету скористатися законним правом, обійти корупцію, і не дати на собі заробити.

Хто і яку землю може приватизувати безкоштовно?

Оформити безкоштовно право власності на землю згідно з законодавством, громадяни України можуть у таких випадках:

- на ділянку, що перебуває у користуванні особи на підставі договору оренди чи держакту на право постійного користування землею;

- на землю, де розміщений житловий будинок, право власності на який зареєстровано в законному порядку (так само – на садову ділянку);

- коли особа збирається застосувати своє право на безкоштовне отримання земельної ділянки із земель комунальної та держвласності у приватну.

Останній пункт згідно зі статтею 121 Земельного кодексу України роз'яснює, у яких розмірах кожен громадянин України має право на безоплатне отримання земельної ділянки із земель державної чи комунальної власності:

- для ведення фермерського господарства – в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство,

- для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 гектара;

- для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;

- для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара;

- для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара;

- для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 гектара.

Зауважимо, що громадянин може приватизувати кілька ділянок – по кожному виду цільового призначення землі. Тобто, використавши своє право на приватизацію землі, відведеної для садівництва, може отримати ще й ділянку, призначену для будівництва та обслуговування житлового будинку тощо.

Яку ділянку просити

Найголовніше – визначитися, яку саме ділянку просити у держави. З цим, скажемо відверто – складно.

"Основна проблема, чому люди не можуть скористатися своїм правом на приватизацію ділянки – коли вони звертаються до тої ж сільради з заявою надати землю у власність, їм потрібно конкретно вказати, яку саме ділянку вони хочуть взяти у власність. Але звідки людям знати?

«Нам кажуть: дивіться у публічній кадастровій карті – які ділянки сформовані. Але у нас 80 %сформованих ділянок немає у "публічці". Крім того, наприклад у Києві, є ділянки які проінвентаризовані за людьми, котрих і в живих немає. Взяти у власність таку ділянку ніхто не зможе», – розповіла у коментарі "24" директор юридичної компанії "Укрземконсалт" Тетяна Білогурова. За її словами, отримати безкоштовно землю для приватизації у великому місті, особливо у столиці – завдання майже нереальне для простої людини. Бо немає такої бази, з якої можна було б вибирати.

Єдиний варіант, який експерт рекомендує своїм клієнтам – йти до голів сільради чи міськради і просити викопіювання з генплану певної території.

"Якщо люди побачили якусь порожню ділянку, потрібно йти до голови місцевої ради. Показати ділянку на карті і попросити викопіювання з генплану, щоб дізнатись чи числиться за кимось ця земля. Але для цього людині потрібно об'їздити все село, побачити на власні очі кожну ділянку. Тоді є невелика ймовірність того, що вона вільна і її можна приватизувати", – поділилась секретом справи юрист.

Алгоритм дій

Припустимо, що ви стали щасливцем, котрий знайшов таки вільну ділянку. Тоді щоб отримати її у власність, потрібно зробити наступне.

1. Подати клопотання до органу, уповноваженого здійснювати розпорядження земельними ділянками державної або комунальної власності, із заявою про безоплатне надання земельної ділянки у власність.

У клопотанні варто зазначити:

- орієнтовний розмір ділянки;

- цільове призначення;

- прикріпити картку або графічний малюнок із зазначенням місця розташування вибраної ділянки.

На основі цього клопотання компетентні органи мають зробити висновки, чи можливе надання цієї землі у власність. Це рішення згідно закону має бути прийняте упродовж місяця на підставі наданих технічних матеріалів та документів.

Мотиви для відмови

Далі відповідні органи схвалюють розробку проекту або обґрунтовують відмову. Мотивом для відмови може бути лише невідповідність розташування ділянки до вимог закону, генеральних планів місцевості або іншої містобудівної документації. І якщо ви вбачаєте у відмові неправомірні дії – ви маєте право на оскарження її у суді.

Якщо ж подібних проблем не виникло — громадянину видають дозвіл на розробку проекту приватизації землі.

Процедура виготовлення проекту приватизації земельної ділянки детально описана на багатьох спеціалізованих інформаційних порталах, з поясненнями і порадами юристів – у вільному доступі і безкоштовно.

На жаль, поки що у нашій державі ніхто не принесе вам земельну ділянку "на тарілочці". Власне, такого сервісу немає в жодній країні. Але закон є, інструментарій – зрозумілий. Тож потрібно діяти!

Консалтинговая компания "SV Development"

ДобавитьКомментарии (0)



Доска объявлений

Раздел Предложения Добавить
Продажа квартир Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа домов, дач Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа земли Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа офисов Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа торговых помещений Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда квартир Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда домов, дач Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда офисов Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда торговых помещений Киев (-) Украина (-) Ваш вариант

Наши проекты

 
Регион: Киев
 
Тип объекта: Бизнес центр, класс A
 
Площадь: 2 300 кв.м.
 
 
Район: Обуховский
 
Количество домов: 21
 
Площадь участка: 2 га
 
 
Регион: Харьков
 
Тип объекта: Торговый центр
 
Площадь: 7 427 кв.м.
 
 
Район: Вышгородский
 
Количество домов: 53
 
Площадь участка: 20 га
 

Опрос

Что будет с ценами на квартиры в недостроенных домах в 2017 году?