(044) 223-27-26
(095)-283-88-88
(067)-506-16-04
(044) 223-27-26
(095)-283-88-88
(067)-506-16-04
РусскийEnglishУкраїнський
Главная страницаКарта сайтаКонтактная информация
Главная / Новости / Новости недвижимости Украины / Криза змушує людей довіряти гроші держбанкам − експерт

Криза змушує людей довіряти гроші держбанкам − експерт


 
31.10.2014

Криза змушує людей довіряти гроші держбанкам − експерт


 

УКРАИНА, 31 окт. - SV Development. Багато банків цього року відчули відтік депозитів, але продовжують залишатися на плаву за рахунок того, що акціонери підтримують їх якимось іншим чином. А держава − це один з найсильніших акціонерів, адже в її руках друкарський верстат, заявив експерт з питань фінансів Станіслав Дубко.

Державним банкам не повертають кредити − такий висновок можна з фінансової звітності фінустанов. В Ощадбанку, Укрексімбанку та Укргазбанку загальна сума заборгованості понад 20% кредитного портфеля. Це більше 40 мільярдів гривень. Найважча ситуація в Укрексімбанку − він наростив проблемних кредитів майже на 10% тільки за один квартал цього року. Як це може позначитися на вкладниках, в ефірі радіостанції Голос Столиці розповів генеральний директор Українського кредитно-рейтингового агентства Станіслав Дубко.

Чому у державних банків така складна ситуація з кредитами? Це великі кредити чи якісь невеликі споживчі позики? Як взагалі виникла така ситуація?

− Я б не сказав, що саме державним банкам найгірше повертають кредити. Питання в тому, що облікова політика може бути різна. Банк може показувати, що у нього все добре з поверненнями, а насправді ситуація може бути поганою. Зараз цілком очевидно, що у банків погіршується ситуація з поверненнями, і є дві основні причини. Це досить сильна девальвація, а при цьому більшість кредитів все ще номіновані в іноземній валюті.

Відповідно, збільшується розмір цієї позики у гривні, і позичальникові стає складно виплачувати. Друга причина, це ситуація на сході країни. Там позичальники часто просто позбавлені можливості розраховуватися, навіть якщо вони хочуть це робити.

Або втрачені джерела доходу, з яких можна виплачувати кредити. На мій погляд, державні банки просто проводять зараз більш відкриту, чесну політику, визнаючи глибину проблеми у своєму кредитному портфелі. Це відбувається, в тому числі тому, що МВФ вимагає ясності в фінансовому секторі. МВФ цікавлять 30 найбільших українських банків. Влітку проходив аудит якості активів українських банків, і МВФ схвалив направлення близько сорока мільярдів гривень на рекапіталізацію банків. Тому визнаючи глибину своїх проблем в кредитному портфелі, потрібно збільшувати капітал, а МВФ дав на це добро. В принципі, найближчим часом можна очікувати збільшення капіталу державних банків.

Чи може ця нестача коштів у банків вплинути на повернення вкладів і виплату відсотків по депозитах?

− До речі, у того ж Укрексімбанку, який зараз має досить поганий кредитний портфель, найбільше зростання − портфель депозитів населення виріс ледь не вдвічі, тому що під час кризи населення починає довіряти держбанкам. Це абсолютно виправдано, бо держава на внутрішньому ринку має практично безмежні можливості для підтримки своїх банків.

При необхідності буде друкуватися додаткова гривня, щоб розрахуватися з вкладниками держбанків. Так, це може викликати інфляцію та інші економічні проблеми, але певною мірою досвід показує, що держбанки надійніші, за них держава бореться до кінця. Вона може перестати підтримувати якісь приватні банки, але держбанки вона повинна підтримувати до кінця, вливаючи капітал, надаючи фінансування і так далі.

Багато банків цього року відчули відтік депозитів, але тим не менш, продовжують залишатися на плаву за рахунок того, що акціонери підтримують їх якимось іншим чином. А держава − це один з найсильніших акціонерів, тому що у неї в руках друкарський верстат.

Консалтинговая компания "SV Development"

ДобавитьКомментарии (0)



Доска объявлений

Раздел Предложения Добавить
Продажа квартир Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа домов, дач Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа земли Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа офисов Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа торговых помещений Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда квартир Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда домов, дач Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда офисов Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда торговых помещений Киев (-) Украина (-) Ваш вариант

Наши проекты

 
Регион: Киев
 
Тип объекта: Торгово-офисный комплекс
 
Площадь: 20 000 кв.м.
 
 
Регион: Киевская область
 
Количество домов: 88
 
Площадь участка: 12 га.
 
 
Район: Вышгородский
 
Количество домов: 34
 
Площадь участка: 5 га
 
 
Район: Вышгородский
 
Количество домов: 53
 
Площадь участка: 20 га
 

Опрос

Если заемщик не сможет погасить кредит, что будут делать банки?